خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی نخستین گام سلامتی است، خود مراقبتی موجب افزایش انرژی، کاهش استرس و بالا رفتن اعتماد به نفس و عزت نفس می شود.

خود مراقبتی جسمانی یکی از اصول مهم مراقبت سالم است و برای محقق شدن این اصل باید به فعالیت و تمرینات ورزشی، تعذیه سالم و… توجه کرد.

مراقبت سالم، مراقبتی است که در آن مراقبت کننده و مراقبت شونده هر دو به اهدافشان می رسند.

هدف مراقبت شونده یار اول تیم این است که به سلامتی برسد و بتواند کارا بودن و زندگی با کیفیت را تجربه کند، هدف مراقبت کننده یا یار دوم تیم این است که بتواند یک مراقبت سودمند داشته باشد، مفید باشد و در عین حال از فعالیت مراقبت در راستای سود رساندن مادی و معنوی و عاطفی به خودش استفاده کند البته ما هم یار سوم تیم هستیم حامی مراقبین.

خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی

گفتیم که هر مراقبی باید به اصل آموختن خود مراقبتی و به کار بردن آن متعهد باشد مدتی پیش نزد یکی از دوستان فیزیوتراپیست خود رفته بودم و ایشان به من گفت که از ۵ بیماری که صبح آن روز آن ها را ویزیت کرده بوده ۲ نفر آن ها مراقبت از بیماران موجب مشکلات عضلانی و عصبی آن ها شده است و ناچار شده بودند که به فیزیوتراپیست مراجعه کنند.

خیلی از اوقات دچار شدن به این مشکلات به دلیل رعایت نکردن اصول خود مراقبتی است.

 در فرآیند خود مراقبتی ما باید بگیریم که از بدن خود مراقبت کنیم، از عواطف خود مراقبت کنیم، از کیفیت زندگی معنوی خود مراقبت کنیم، از زندگی اجتماعی خود مراقبت کنیم و به طور کلی از فرآیند زندگی کردن و رشد ما در همه ی سطوح مراقبت کنیم.

قرار نیست که ما به قیمت مراقبت کردن از یک فرد نیازمند مراقبت خودمان بیمار شویم و خودمان دچار آسیب شویم ناگفته پیداست که این ما را به یک دور تسلسل می اندازد ما خودمان نیاز به مراقبت پیدا می کنیم و باز یک نفر باید از ما مراقبت کند و همین طور این فرآیند می تواند ادامه پیدا کند البته اضافه شدن به تعداد مراقبین به معنی بهبودی حال افرادی نیست که قبلا دچار مشکل شده است و ابتدا به طور کلی باید گفت برای خود مراقبتی واقعا طرح و نقشه و برنامه داشته باشیم، بخشی از این برنامه بر می گردد به آموختن فرآیندهای خود مراقبتی، بخشی به اجرا و بخشی به ارزیابی.

خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی

نخستین مبحثی که ما در آموزش خود مراقبتی در مورد آن صحبت می کنیم، خود مراقبتی جسمانی است.

قبلا گفته ایم که ما باید حدود خودمان را بشناسیم و پای خودمان را از حدودمان فراتر نگذاریم. توانایی جسمانی انسان نا محدود نیست و نمی داند که هر باری و هر وزنی را برای مدت نامحدودی مثلا از جا بلند کند؛ فرض کنید خانمی با وزن حدود ۵۰ کیلو و قد متوسط خانم ها بخواهد به طور مرتب با دستان و بدن خودش همسر مبتلا به قطع نخاع خود را بلند کند و روی تخت بگذارد خب طبعا سیستم عضلانی اسکلتی بعد از یک مدتی جواب نخواهد داد و دچار درد خواهد شد اما موضوع همیشه به این سادگی نیست یک اوقاتی در واقع تداوم یک شرایط نسبتا نا مناسب منجر به دردها و گیر و گرفتاری های عضلانی اسکلتی برای ما می شود مثلا حفظ یک وضعیت بدنی نا مناسب برای مراقب به مدت طولانی.

در حوزه ی سلامت شغلی به مبحث تناسب ابزارها و وسایل و دستگاه ها با آناتومی بدن انسان ارگونومی گفته می شود.

مثلا سایز تختی که ما روی آن از بیمار مراقبت می کنیم، ارتفاع آن تخت، سایز صتدلی که روی آن می نشینیم و مثلا اینکه زمانی که روی این صندلی می نشینیم آیا زوایای بدن ما چگونه خواهد این ها همگی به مبحث ارگونومی برمی گردد اینکه ما مدام مجبور باشیم در یک وضعیت بدنی خمیده روی تخت به بیمار خود رسیدگی کنیم و این وضعیت را  به طور مداوم داشته باشیم ممکن است که در دراز مدت به آسیب دیدن پشت، کمر و شانه ها و دستانمان منجر شود ممکن است آرتوروز گردن بگیریم و کم کم به اعصاب دست ما در ناحیه ی مهره های گردنی فشار بیاید فرض کنید که اگر آن تخت یک مقداری بلند تر بود در آن صورت ما مجبور نبودیم تا آن اندازه خم شویم و در نتیجه فشار کمتری ممکن بود به سیستم عضلانی اسکلتی ما وارد شود.

خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی

به یاد داشته باشیم که داشتن ابزارهای مناسب و متناسب یعنی ارگونومیک همیشه می توانند کار ما را آسان تر کنند در کنار اجرای همیشگی این قانون که پای خود را از حد توانمندی خود فراتر نگذارید اما در هر حال در اکثر موارد مراقبت از افرادی که خصوصا ممکن است ناتوان باشند به بدن ما فشار می آورند و ما نیاز داریم به اینکه این فشارها را به نحوی مرتفع کنیم برای رفع این فشارها هیچ کاری بهتر از ورزش نیست خصوصا ورزش هایی که به اصلاح موقعیت های بدنی و وضعیت های بدنی ما می پردازند در عین حال که همه ی ما باید به طور مداوم ورزش روزمره را داشته باشیم تا بتوانیم سالم بمانیم اگر می توانیم حداقل روزانه بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه و اگر اصلا فرصت نداریم می توانیم یک روز در میان حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنیم.

من در کنار ورزش های هوازی مثل پیاده روی ورزش هایی را نیز پیشنهاد می کنم که به اصلاح شرایط بدنی ما می پردازند مانند یوگا و تای چی.

هم ورزش های هوازی مانند پیاده روی و دویدن و هم ورزش هایی مانند یوگا و تای چی در بهبود روحیه ی ما هم تاثیر دارند. ورزش سیستم عصبی عضلانی ما را متعادل می کند، در تنظیم هورمون های ما موثر است و نشاط و شادابی به همراه دارد علاوه بر این که با ورزش کردن کلی استرس را از خودمان آزاد می کنیم و می توانیم با استرس کمتری به شرایط مراقبت خود برگردیم.

خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی

داشتن یک فعالیت ورزشی منظم ومناسب یکی از مهم ترین اصول برای حفظ سلامتی جسمانی است، اصل دیگر داشتن تغذیه و خواب مناسب است. من توصیه می کنم که ترجیحا در مورد تغذیه به مطالعه بپردازیم و با علم تغذیه ی سالم آشنا شویم تا بتوانیم سلامتی خود را حفظ کنیم و مواد غذایی کافی و مناسب به بدن خود برسانیم.

جالب است که بدانیم طبق آماری گفته شده ۶۰ درصد مردم آمریکا دچار سوء تغذیه هستند، معنی آن این نیست که غذا نمی خورند بلکه معنی آن این است که تناسب مصرف مواد غذاییشان آن قدر غنی نیست که بتواند مواد غذایی مناسب را به بدنشان برساند پس به نوعی دچار سوء تغذیه هستند.

در مورد سلامتی و بهداشت خواب در گفتار بعدی به تفضیل صحبت خواهیم کرد.

خود مراقبتی جسمانی

خود مراقبتی جسمانی

جهت مشاوره ، هماهنگی کلاس و برگزاری سمینار با شماره تلفن 02144023001 در ارتباط باشید.   
قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.